Mikoriza nedir ve bitkilere nasıl yardımcı olurlar?
Bir mikoriza , mikorizal mantar denilen bitkinin bitkinin ince kök sistemini kolonize ettiği, bitkiler ve belirli toprak mantarları arasındaki simbiyotik bir birlikteliktir . Bu, bitkiler için su ve besin tedarikini iyileştiren etkili kök alanını genişletir.
Mikorizalar ne yapabilir?
Bitki mikorizal mantarları ile simbiyozda sadece bitkinin absorpsiyon alanını, su absorpsiyon kapasitesini ve serbestçe bulunan besin maddelerini arttırmakla kalmaz, aynı zamanda fosfat ve nitrat gibi besinleri de sağlarlar. Ayrıca toprakta bulunan mineralleri/besinleri çözerek bitkinin kullanımına sunabilirler. İyileştirilmiş besin kaynağı sayesinde bitkiler ayrıca abiyotik ve biyotik strese karşı daha iyi korunur.
Tüm kara bitkilerinin yaklaşık %90'ı, optimal bitki büyümesi için mikorizal mantarlara güvenir. Ancak bu tür bir simbiyotik birliktelik aynı zamanda mikorizal mantarlar için önemli avantajlar sunar, çünkü bitkiden kendi üretemedikleri fotosentezden elde edilen temel karbonhidratları alırlar.
Abiyotik ve biyotik stresler nelerdir?
Bitkiler çeşitli çevresel etkilere maruz kalmaktadır. Stres faktörleri, bitki üremesini, meyve oluşumunu ve bitki büyümesini bozan çevresel parametrelerdir. Stresli bir bitki verim potansiyeline ulaşamaz. Sonuç genellikle kalite düşüşü ve verim kayıplarıdır.
abiyotik stres
Abiyotik stres cansız çevresel etkilerden kaynaklanır (Yunanca; abios = yaşam olmadan). Abiyotik stres faktörleri, örneğin don, sıcaklık, kuraklık, besin eksikliği, toprak tuzluluğu ve toprağın çok yüksek veya çok düşük pH değeridir.
biyotik stres
Biyotik stres, canlı varlıklardan kaynaklanır veya etkilenir (Yunanca; bios = yaşam). Yaşam ortamının tüm etkileri bitki sağlığı ve büyümesi üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Biyotik stres faktörleri arasında patojenik virüsler ve mantarlar, parazitler ve böcekler tarafından istila yer alır.